Okunasi Hikayeler 2:Can Sikintisi Cekenlere...


Canim pek bi sikiliyor okuyucu bugunlerde... Hava depresif, is yogun, iliskiler yorucu, yemekler tatsiz, aktiviteler ilgi cekici degil, kafa karisik, gozler bazen bugulu bazen uzaklara takili, uykular kisa, dusunceler tutarsiz, aynalar kuskun, yapilacaklar listesi upuzun, yapabileceklerimin listesi kisa, renkler solgun,  sozel cumleler kisa... Depresyon, can sikintisi, tukenmislik sendromu yada adi her neyse o yada onlardan bir kaci... Gecenlerde karsima cikan bir makaleye gore 5 cesit can sikintisi varmis. Bir bakayim benimkisi hangisi derken Elif Safak'in Siyah Sut'undeki Sinik Dantel Hanim gibi icimden bir ses 'Bil Bakalim bunu da, ne olacak bileceksin de?' dedi. 'Amaan bos ver.'  deyiverecekken , icimden bir ses 'Bilmekten zarar gelmez, bilmesini bilene.' diyerek ikna etti beni okumaya. Aslinda bende oturup Elif Safak gibi bir siniflandirma yapmaliyim sanirim icimdeki coklu sesler korosuna.Hırs Nefs Hanım, Pratik Akıl Hanım, Can Derviş Hanım, Saten Şehvet Hanım, Anaç Sütlaç Hanım, Sinik Entel Hanım Elif Safak'in karakterleri.  Ben kendi karakterlerime sanirim soyle isimlendirirdim: 
Mucit Asci Hanim, Entel Bilmis Hanim, Olgun Durgun Hanim, Komedyen Eksantrik Hanim, Asabi Sinirsel Hanim, Hayalperest Yazar Hanim... Koro genis ama simdilik bu kadar uye yeterli galiba... Neyse ne diyordum. Neden sikildigimizin nedenlerini okudum sizinle paylasayim diyordum. 5 cesit sikinti cesidi varmis makaleye gore: 
1-Aldirmaz Sikinti: Bu nispeten dolu dolu gecmis bir gunden sonra yorgun, artik baska bi seye mecali kalmayip internette amacsiz sorf yapan yada abur cubur atistirirken TV'de cok da ilgisini cekmeyen programlara takilan grubun sikinti cesidiymis.Zararsiz yani anlayacaginiz. Koca gun guzel gecmis ne olur azcik otur kafani dinle hali.
2-Ayarsiz Sikinti:Buda tam bos gezenin bos kalfasinin ruh hali. Kafa bulanik, hic bir sey yapmak istememe ve odaklanamama hali.
3-Huzursuz Sikinti: Bir seylerin sizi duygusal olarak rahatsiz ettigini bilme ve bundan kurtulmaya calisma hali. Huzursuz, huysuz, tatsiz...Bildiniz mi?
4-Tepkisel Sikinti: Bu da sikintidan artik patlamis olanlarin ruh haliymis. Sinirli, kirici, asiri aktif olma hali... Cumartesi gunu sendromu. Is mesaisi bitmisken ev mesaisi dev dosyalarla uzerinize coktugu zaman ki hal. 'Bu corabi buraya koyma demedim mi?' ile baslayan cumleler belirtileri arasinda.
5-Tukenmislik Sikintisi: Caresiz hissetme ve koyverme hali. Birak daginik kalsin olayi yani. Sac daginik, bas daginik, ev daginik, mutfak daginik...Tam Mahmure sarkisini dinleme hali. 'Cumbada oturur Mahmure...'
Anlattin da ne oldu demeyin. Siz de kendi sikinti cesidinizi secin yada listeye yenisini ekleyin. Guzel slogan oldu son cumle... Bende bugun soz Olgun Durgun Hanimla Hayalperest Yazar Hanimin sanirim. Sikinti cesidi ise yukardakilerden hepsi galiba...Senin sikinti cesidin nedir okuyucu? 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Umut iyi bir kahvalti, fena bir aksam yemegidir.

YASAMAK ZOR ZANAAT VESSELAM...

Ardic Agaci