Once there was, once there was not-Bir varmis bir yokmus

Instagram'dan uzunca bir suredir takip ettigim ve modern zaman dervislerinden diye nitelendirebilecegim deli-anne.com sitesinin de sahibi Mumine hanimin tavsiyesiyle -Kurtlarla Kosan Kadinlar- kitabini okumaya yeltendim. Yeltendim diyorum cunku oyle kolay okunulasi bir kitap degil kendileri. Amazon'dan fazla incelemeden "Aaa ucuzmus sadece $5." diye aldigim kitap meger travel edition iymis. Hani sayfalari gazete sayfasi ayarinda, yazilari mumkun olan en kucuk font da mini boy kitaplardan. Onceleri hic de okumak icin cazip gelmedi. Simdilerde ara ara okuyorum firsat buldukca.

Konu ne mi? Tabi basliktan da anlasilacagi gibi kadinlar. Kadinliklarla ilgili bir kitap diyince illa ki feminizm akla geliyor. Universite 3. sinifta resmen  tanisitigim bir kavramdir feminizm. Senelerce "erkek Fatma, kucuk avukat, dili pabuc gibi, boyu kadar bi de yerin altinda var bundan", ve en ozlu cumle olan "Suse dusen kiz okuyamaz." cumleleriyle buyumus biri olarak almak zorunda oldugum Feminist Kultur Tarihi dersleri bana cok yabanci gelmemisti. Ne var ki universite sonrasi anlayacaktim kavramsal olanin pratikteki yansimalarini.

Neyse basliga doncek olursam yazar Clarissa Pinkola Estes diyor ki bir varmis bir yokmus paradoksal cumlesiyle baslayan her hikaye dunyalar arasi, hic bir seyin ilk gorundugu gibi olmadigi bir dunyada gectigini anlatir aslinda bize. Bir varmis, bir yokmus dedigimiz ne kadar cok sey var aslinda. Take it for granted yaptigimiz ne cok sey orta dunyanin karanliklarina karisti. Baska dunyalarin masallarindaki kahramanlarin basina gelir diye dusundugumuz ne cok sey  artik olagan hale geldi.

Kadinlar olarak bize bahsedilen icgudusel bir cok yetenegi kimi zaman bilincli kimi zaman da yasadigimiz toplumun baskisiyla kaybediyor(mus)uz. Guzellik algisi bunlardan en onemlisi belki de...Devami baska bir zamana kismetse kalsin. Iyi masallar...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Umut iyi bir kahvalti, fena bir aksam yemegidir.

YASAMAK ZOR ZANAAT VESSELAM...

Ardic Agaci